Deze website maakt gebruik van cookies om u beter van dienst te zijn.

Nieuwsberichten

vind ik leuk

07/08/2012

Drie kopjes koffie per dag verlagen risico op sterfte.

Volwassenen tussen 50 en 71 jaar doen er goed aan om elke dag minstens
drie kopjes koffie te drinken. Op die manier hebben ze namelijk 10 procent minder risico op sterfte dan mensen die geen koffie drinken. Dat blijkt uit een studie van het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI).

Voor het onderzoek werden 400.000 mensen uit deze leeftijdsgroep aan een enquête onderworpen. Dat gebeurde tussen 1995 en 1996, waarna de deelnemers nog tot en met 31 december 2008 gevolgd werden.

Betere levensverwachting
Om geen vertekende resultaten te hebben, hielden de wetenschappers rekening met andere factoren van sterfte, zoals roken of een overmatig gebruik van alcohol.

Na de uitsluiting daarvan bleek dat proefpersonen die minstens drie kopjes (gewone of décafeïne) koffie per dag dronken een betere levensverwachting hadden. Ze hadden minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, aandoeningen aan de luchtwegen, beroertes, verwondingen, ongelukken, diabetes of infecties.

Langer leven?
De wetenschappers stelden echter wel vast dat mannelijke proefpersonen met een hoog koffieverbruik een iets hoger risco liepen op kanker. Bij vrouwen daarentegen werd geen link gevonden tussen koffie en het overlijden aan kanker.

Volgens de onderzoekers kunnen we wetenschappelijk gezien echter niet zeggen dat koffie daadwerkelijk het leven verlengt. 'Koffie is de meest geconsumeerde drank in Amerika, maar de link tussen het verbruik en het risico op sterfte is helemaal nog niet duidelijk', beklemtoont dr. Neal Freedman, onderzoeksleider van de studie.bron:ad.nl

ZOEKEN
zoeken

TWEETS

GOOGLE ADS

 
pagina terug  pagina omhoog  pagina afdrukken